Open mind, open heart!


"Az egészség világa" relaxációs program

„Az egészség világa” (fantázia név)

        Szándékunkban áll készíteni olyan relaxációs előadásokat, melyek szorosan az egészség megőrzéshez kapcsolódnak, így a testet, nem csak fizikai úton, hanem a tudat alakításának révén is lehet formálni majd. Ez elősegítené az egészséges életmód kialakítását, a stressz leküzdését. Befolyást gyakorolna a fogyókúrázásra, a helyes táplálkozási szokások kialakítására.

 

Mit jelent az egészség?

        Napjainkban rengetegszer használjuk a szót „egészség”. De tudjuk, hogy mit jelent valójában a fogalom? Tisztában vagyunk a fogalom lényegiségével? Az egészség mindenki számára fontos, talán a legfontosabb a világban. De nézzük csak meg pontosan, hogy a világi ember számára mit jelent a fogalom. Milyen képzeteket társítunk az egészséghez?

        A személyek két féle képen értelmezik a fogalmat. Van, aki azt állítja, hogy akkor vagyunk egészségesek, amikor a fizikai testünk szépen formált, jól kidolgozott, mondhatnánk róla, hogy fitt. Életerős, erőteljes, mozgékony, rugalmas. Van, aki azt állítja, hogy az egészséges test nem beteg. Szervei épek, külsőleg nem sérült. Nem gyötri nyavalya, semmilyen kórság.

        De valóban ennyi lenne az egészségünk? Erről szólna minden? Belegondoltál, hogy minden, amiről eddig beszéltem az csak egy külső kép megjelenése életünkben, melyet felruházunk az egészséges szóval. Mindez csak a szemünk káprázata!

        A valódi egészség nem ez, s nem is erről szól. Gondold át a szó jelentését, a fogalom esszenciáját. Egészség. Egész-ség. S mit jelent mindez valójában? Teljességet. Mert csak akkor lehet valami egész, ha teljes. Egész-ség, teljes-ség. Mit jelent a fél egészség? Azt, hogy egy kicsit beteg vagyok, de azért még jól érzem magam? Tévedés. Nem létezik a fél egészség, mert, ami fél, az nem egész, tehát nem is lehet teljes.

        Hogy megértsd mindazt, amit mondani szeretnék neked, elmagyarázom a teljesség elvét számodra. Abban a téves nézetben éljük le életünk, hogy azt képzeljük, egészségesek vagyunk. De ha ez igaz lenne, akkor miért fordulhat elő az, hogy fizikai tested látszólag élettel telített, de elmédben fáradékony vagy, s gondolataidat nem tudod lecsillapítani? Elárulom. Nincs benned teljesség!

        A teljesség azt jelenti, hogy test és lélek harmóniában él egymással. Teljesség nélkül nem lehetsz egészséges sem, mert nem vagy egy kerek egész, nem alkotsz egységet. Minden oktató és tanító a fizikai testet helyezi előtérbe. Sajnos az egyén is így cselekszik, de ez egy hatalmas tévút az emberiség számára, hiszen te nem csak egy test vagy. Ha az lennél, akkor nem lennének érzelmeid, nem tudnál szeretni, sem pedig elmélkedni. Te test és lélek vagy, s egyiket sem helyezheted előtérbe a másikkal szemben, mert akkor nem lesz meg életedben a harmónia, az egyensúly.